Какво прави пумата различна от пантера: описание и различия

Сред цялото разнообразие от земни хищници, вниманието на човека винаги е било привличано от представители на семейството на котките. В древни времена за тях бяха написани легенди, а по-късно любознателните учени се сблъскали с трудностите при изучаването на тези опасни майстори на прикриване. Фрагментарната информация генерира не по-малко митове, отколкото вече е измислено. Съвременната наука все още се опитва да премахне истината от фикцията, като използва като инструментариум последните постижения, като ДНК анализ и фотофиксация.

Поставете пуми и пантери в семейството на котките

Семейството на котките съчетава не толкова много морфологични и поведенчески характеристики. Характеристиките на тази конкретна група хищници са:

  1. Специфичната форма на черепа с къса паст.
  2. Малък, както за месоядни, броят на зъбите ( 28-30 единици до).
  3. Тактика на лова от засада.

пума

Размерите на представителите на това семейство могат да бъдат много различни, защото се приема разделянето на малки и големи котки. Разликата между тях е способността да се публикува рев, свойствен на изключително голям, поради специфичната структура на техния ларинкс. Тази подгрупа се нарича също пантера.

И пумата, и животното, наречено пантера, принадлежат на големите представители на семейството на котките и живеят на американския континент. Първото животно е получило името на индианците и то не е променяно на европейския език. Пума също се нарича планински лъв и пума.

пантера

Пантера също се наричаше абсолютно черен хищник, рядко срещан в природата. Съвременната наука знае, че като отделен вид, това животно не съществува. Черната пантера се нарича ягуар, кожата на която има специфичен цвят, дължащ се на излишък на меланин. Ако погледнете добре, можете да видите характерен модел върху него. Особено се забелязва върху по-светлите зони - корема и лапите.

Пантера на дърво

Местообитанието на пуми и пантери и структурните особености на тялото на пуми и пантери

И пумата, и пантера (това име се използва за обозначаване на необичайни индивиди на ягуара днес) живеят в Новия свят. Местообитанието на първия голям хищник е планинският терен и на двата америка К. Те имат дълъг и гъвкав корпус и нокти, които могат да бъдат издърпани. Живеейки на по-високи терени, пумата постоянно е изправена пред суров климат и ниски температури. Този хищник има голямо, мускулесто тяло и относително къси крака. Тази функция му помага да поддържа центъра на тежестта по-близо до земята, което е много важно, когато се премества над скалите.

Пума в местообитание

Jaguar е най-големият коте в Америка. В световната класация на гигантите от това семейство той се нарежда на трето място, на второ място след тигъра и лъва. Жителите на Латинска Америка често наричат ​​този хищник тигър, а името "ягуар", за разлика от "пантера", е от местен произход. Този представител на семейството на котките, както и пумата, е на двата континента. Местообитанието му е джунгла. Специфична особеност на този хищник са удължените кучешки зъби, които позволяват на жертвата да получи един фатален удар.

Ловно поведение, диета и цвят на пуми и пантери

Подобно на повечето котешки, ловът на пума и пантера в момента на здрача . Тактиката на атака на тези животни: мълчаливо и незабележимо намаляване на разстоянието до жертвата и изстрел от мълния. В основата на растителните пуми са копитни животни, живеещи в планински терен. Понякога звярът лови малки тревопасни и гризачи. Поради факта, че местните пейзажи не са богати на растителност, цветът на хищника е монотонен, пясъчен. Косата е трудно да се предпази тялото от дъждове, които често придружават сутрин и вечер в планината.

Пума на лов

Черната пантера, като собственик на необичаен тъмен цвят, отива на лов на по-късен ден от своите по-леки роднини. Ако те са петнисти модел на кожата помага да избледняват в играта на светлина и сянка в храсталак, а след това за перфектно прикриване на почти черна котка се нуждаете от много по-тъмни области. Има версия, че черната пантера е по-успешен хищник от обикновения ягуар. Храни за този вид животни са:

  • Копитни тревопасни животни.
  • Гризачи.
  • Костенурки.
  • Птици (по-често яйцата).
  • Малки каймани.

Jaguar е единственият в цялото семейство котки, който не се страхува от вода и дори може да ловува в плитки води.

Puma и Panther, най-новите открития и състоянието на околната среда

Според изследванията, проведени през последните няколко десетилетия, ягуарът принадлежи към най-древния тип на семейството на котките. Имаше моменти, когато тези хищници обитавали всички континенти. Може би черният цвят, като универсален, им помогна да получат такова широко разпространение.

Днес генът, отговорен за него, е доста рядък. След изследването на ДНК, пумата се оказа роднина на гепарди. Последният е придобил своите характеристики по време на адаптацията към местообитанието, но общият предшественик е по-скоро като пума.

В Северна и Южна Америка населението на ягуара е на ръба на изчезване, но наскоро пумата е напуснала група животински видове, които са изправени пред изчезване. Основната заплаха за тези хищници е бракониерството и унищожаването на техните местообитания. Скалистите планински вериги, обитавани от пумата, не са много подходящи за човешка дейност, затова не е трудно да се разпредели земята за резервата. Дъждовните гори в Централна и Южна Америка се изсипват с катастрофални темпове в името на дървения материал и разчистването на обработваемата земя.

Препоръчано

Prestarium или Lozap: сравнение и кое е по-добро
2019
Какво прави ледената лампа по-различна от UV?
2019
Какво лекарство е по-добро от "Cordarone" или "Amiodarone"
2019