Каква е разликата между индийски (азиатски) слон и африкански слон?

Африканските и индийските слонове принадлежат към семейството на слоновете, но са различни видове. Мамонти, изчезнали през последния ледников период, както и мастодонти, които са живели в Америка и са изчезнали малко преди пристигането на хората, принадлежали към това семейство. Това е причината, поради която повечето от различията между тези видове се виждат с просто око.

Не е тайна, че слонът е най -голямото земно създание, живеещо на сушата . За да бъдем по-точни, африканският слон (Loxodonta africana) е признат за най-големия на планетата, издигащ се на около четири метра в раменете. Дължината на торса на такова животно варира между 6 и 7, 5 метра . Масата на средния индивид е 7 тона .

Африкански слон

Индийските или азиатските слонове (Elephas maximus) във всички отношения са по-ниски от титуляра:

  • Растеж до три метра.
  • Площ на тялото - до шест и половина метра.
  • Средният мъж тежи 5 тона.

Учените смятат, че африканският слон е потомък на мастодонти, а предците на индийските слонове са мамути.

Индийски слон

Външни разлики

Африканските слонове имат по-големи уши от азиатските слонове. При първия вид животно тази част на тялото расте с дължина от един и половина метра, закръглена. Ушите на азиатски вид са удължени и леко остри надолу.

Природата присъжда и на мъжките и женските от африканските видове с бивни. При "момичетата" обаче те обикновено са по-малки. В азиатските слонове е обратното: бивките растат само в „момчета”, а дори и тогава не в сто процента. Индианци, лишени от бивни на слона Мана. Африканските слонове имат по-дълги бивни (до 3, 5 метра), извити. В азиатския тип слонове те са по-къси и почти прави.

Слон в Индия

Кожата на африканския слон е покрита с безброй бръчки и гънки . Индианецът, напротив, има скромна линия на косата. Също така тези два вида се различават по цвят: африканските слонове са сиво-кафяви, индийските могат да имат цвят от палитра от тъмно сиво до кафяво.

Конституция и хранителни навици

Гърбът на африканските слонове е почти прав, леко вдлъбнат, с покачване в сакралната област. Азиатските слонове варират, напротив, изпъкнали. Сравнително скромни по размер, азиатската гигантска савана визуално изглежда по-масивна от африканската, тъй като нейните крайници са къси и дебели, за разлика от крайниците на различен вид. Структурата на краката може лесно да се обясни с различията в хранителното поведение на индийските и африканските слонове: първите ядат само клоните и листата, но не се колебайте да притискат тревата: последната, напротив, ядат само листата от клоните на дърветата.

Възрастен африкански слон

Trunk - отличителна черта на слоновете като вид. Това всъщност не е нос, а по-скоро стесната горна устна. С помощта на багажника слонът диша, получава храна, напитки, вана и т.н. Структурата на това тяло в разглежданите видове също е различна. Краят на ствола на африканския слон е снабден с чифт подобни на пръст процеси, докато индийският има само един такъв процес (отгоре).

Разликите между африканските и азиатските слонове се простират и до структурата на крака. На предните крака на индийските слонове има пет копита, на гърба - четири. Африканските задни крака имат пет копита (понякога четири) и три задни крака.

Азиатски и африкански слон

Вътрешна структура и поведение

Разликите в структурата на органите и системите на африканските и азиатските слонове са следните: първата е с 42 ребра, втората с 38, първата има тридесет и три прешлени в опашката, а втората има само двадесет и шест. Има разлики в устройството на моларите.

Африканските слонове стават полово зрели до 25- годишна възраст. Индийските развиват много по-бързо: те са готови да произвеждат потомство вече след 15-20 години .

Що се отнася до героя, азиатските слонове печелят. От гледна точка на хората. Защо? Тъй като те се държат по-приятелски, те са по-лесни за обучение. Азиатските слонове у дома (в Югоизточна Азия) помагат на хората да носят тежки товари и да извършват друга тежка физическа работа. По целия свят индийските слонове работят в циркове. Африканските слонове, напротив, са много по-агресивни и по-лоши. Тяхното обучение обаче е теоретично възможно: известно е, че африканските слонове участват в кампанията на Ханибал в Рим през III в. Пр. Хр.

Къде живее

Азиатският вид е широко разпространен днес в Източна, Североизточна и Южна Индия, в Източен Пакистан, Бирма, Непал, Тайланд, Камбоджа, Лаос, Цейлон, Малака и Суматра. Те живеят в голямо разнообразие от територии, от савани, обрасли с висока трева до гъсти джунгли. Стадото обикновено има от 15 до три дузини индивиди. Главата е мъдра стара жена .

Азиатски слон в местообитанието

Африканският слон обитава земята на Африка на юг от пустинята Сахара. Първоначално местообитанието на африканските гиганти от савани е било непрекъснато, но днес е пълно с празноти: този вид животни вече не живее в по-голямата част от териториите на Южна Африка, Ботсвана, Намибия, Етиопия; в северната част на Сомалия изобщо не съществува. Африканският слон може да живее върху най-разнообразните пейзажи, с изключение на пустинята и полу-пустинята. Тези слонове живеят във впечатляващи по размер стада. По-рано в стадото може да има до четиристотин индивида.

Африкански слонове в местообитанието

Слоновете от двата вида произвеждат около пет младежи в живота си. Семейните връзки са много силни в стадата. Група от слонове може да се състои от стотици индивиди, свързани с кръв. Слоновете са номадски животни, нямат специфично местообитание. Стадото на слонове прекарва целия си живот в движение: търсят храна, от която се нуждаят огромно количество всеки ден, и прекарват нощта край водни басейни.

Към днешна дата всички известни видове слонове са застрашени от пълно изчезване, така че са включени в Червената книга.

Препоръчано

Как се различава ултразвукът от скрининга?
2019
Какво е по-добре да изберете shugaring или photoepilation и как те се различават?
2019
Клотримазол Свещи или таблетки - Кое е по-добре да изберете?
2019